Offshoring of uitbesteding bestaat al jaren. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via internet freelancers te vinden die het werk opknappen. De site Guru.com biedt een ´freelance marktplaats´ in meer dan 160 verschillende gebieden, van marketing tot finance. Inmiddels komen er meer sites bij die freelancers aanbieden voor verschillende diensten. Met ieder een eigen profiel is elke freelancer te bekijken en zijn beoordelingen te lezen van eerdere opdrachtgevers. Het Algemeen Dagblad doet het vandaag af als ´sciencefiction voor de gewone sterveling´, maar freelancen op het internet lijkt steeds normaler te worden.
Een groot voorstander van deze vorm van zakendoen is Timothy Ferris. In zijn boek ´Een werkweek van vier uur´, beschrijft hij hoe uitbesteding het leven kan vergemakkelijken. Ferris draait er niet om heen: werken doe je niet voor je plezier, reduceer het zoveel als mogelijk. Door je alleen te richten op de corebusiness en alle andere zaken uit te besteden is dat goed mogelijk. Freelance-sites zijn maar al te blij met een man als Ferris.
Guru.com heeft inmiddels te doen met concurrenten. In Nederland is de site Freelance.nl gestart en ook Elance.com doet het goed in de freelance wereld. De werking van de sites is vergelijkbaar. Bedrijven en particulieren kunnen inloggen en aan de slag gaan, na het voltooien van de inschrijving is het een kwestie van een vijf stappen doorlopen het project wordt uitgevoerd.
1. Zoek voor freelancers. Guru.com heeft momenteel meer dan 100.000 actieve freelancers in de database staan. Allemaal zijn ze oproepbaar voor een opdracht. Als er bijvoorbeeld gezocht wordt op ´web design´ komen de designers van alle kanten op je af. Een freelancer met maar liefst een waardering van vijf uit vijf sterren komt gewoon uit Amsterdam en maakt voor $ 24 per uur een website.
2. Mocht het zoeken naar een freelancer te veel tijd kosten, is het ook mogelijk de opdracht op het internet te zetten. Wanneer je de opdracht geupload hebt, kunnen de freelancers een offerte uitbrengen en zo de opdracht proberen binnen te halen. Uiteraard behoort een selectie vanaf de opdrachtgever ook tot de mogelijkheden, door de optie ´private invitation´ te gebruiken worden slechts de geselecteerde freelancers benaderd voor een offerte.
3. Binnen 24 uur ontvangt de opdrachtgever een email met daarin alle beschikbare offertes. De opdrachtgever kan hier besluiten de opdracht weg te geven of te wachten op andere offertes.
4. Wanneer er een freelancer uitgekozen is, is het een kwestie van de juiste papieren invullen. De site helpt met voorgeprogrammeerde contracten die slechts een kleine invulling vragen. Alle wettelijke onderdelen zijn hierin geregeld. Wanneer beide partijen akkoord zijn kan de freelancer met de opdracht van start.
5. Wanneer de opdracht voltooid is wordt de uitbesteding afgerond met de betaling van de freelancer. Guru.com biedt zelfs de mogelijkheid het geld terug te betalen wanneer de opdrachtgever niet volledig tevreden is met het werk van de freelancer.
In tegenstelling tot het Algemeen Dagblad ben ik van mening dat dit voor iedereen binnen handbereik ligt. Het internet kent immers weinig drempels en op deze manier is het snel en eenvoudig om een professional te vinden op elk gewenst terrein. De mening die Ferris daarbij is toegedaan gaat mij te ver, werken kan ook erg leuk zijn en voldoening geven. ´Geniet, maar werk met mate,´ zou een mooie tussenoplossing zijn.