Straatnamen A en B bestaan écht wel

Deze week bericht het Algemeen Dagblad in een artikel over de straatnamen A en B waar de computer niet mee om zou kunnen gaan. Bestaat daar dan echt geen goede software voor? Waarom weigeren mensen normaal met deze bestaande straatnamen om te gaan? Waarom worden er geen eenletterige straatnaambordjes gemaakt?

Het AD kopt ‘straatnaam A of B bestaat niet, beweert de computer’ en bericht verder over een gefrustreerde Ottolander die geen abonnement krijgt afgesloten, omdat de computer het adres niet accepteert. Nu werk ik elke dag met datakwaliteitssoftware om ervoor te zorgen dat wel de juiste adressen worden gebruikt. Kunnen wij dat dan echt niet aan?

Geen softwareprobleem
Een snelle test met onze software stelt me gerust. Ik vul in: straatnaam A, plaatsnaam Ottoland en huisnummer 9. Natuurlijk gaat dat goed, want hier komt geen menselijk redeneervermogen aan te pas. Het is niet meer dan het ophalen van het juiste record uit de postcodetabel en daarbij verschijnt direct de postcode, de plaats en het land.

Het ‘computerprobleem’, zoals het AD het omschrijft, ontstaat pas zodra mensen hun redeneervermogen toepassen en de software denken te moeten verbeteren. “A? Daar had die domme typist natuurlijk de huisnummertoevoeging ingevuld. Laten we dat maar even rechtzetten.” Dan krijg je inderdaad zoals het AD het beschrijft het verschijnsel dat “websites totaal in de war raken als de bewoners hun ultrakorte straatnaam invoeren”. Of zoals een collega van mij het eens verwoordde: het grootste computerprobleem zit doorgaans tussen de beeldbuis en de rugleuning, en het heet mens.

A in Ottoland

Wikipedia bevestigt dat Ottoland uit twee lange straten met de namen A en B bestaat met een paar kleine zijstraatjes om het dorp compleet te maken: “Tot in de jaren ’80 telde het dorp twee straten, met de namen A en B. Vanaf het moment dat er ook nieuwbouw in het dorp verscheen, kreeg het dorp er ook ‘echte’ straatnamen bij.”

Straatnaambordje in Ottoland

Hoe ziet dan zo’n straatnaambordje eruit, met alleen een A? Via Google Maps wandel ik met Streetview door A en zoom in op het straatnaambordje. Ook daar is onterecht menselijk redeneervermogen toegepast. Er staat geen A op het bordje, maar A-even en er is ook een bordje A-oneven. Waarschijnlijk vond een gemeentelijke adviescommissie voor straatnaamgeving alleen ‘A’ net iets te lullig staat op zo’n straatnaambordje en heeft het College van Burgemeester en Wethouders te Ottoland er na lang vergaderen toch maar A-even en A-oneven van gemaakt.

E in Zuidlaren
Zijn er in Nederland nog meer gemeenten waar ze met eenletterige straatnamen te maken hebben? En hoe gaan ze daar met de straatnaambordjesproblematiek om? Er is welgeteld nog één derde eenletterige straat en dat is E in Zuidlaren. De oplossing die ze daar hebben gekozen is simpel: in de hele straat is geen bordje te bekennen. Waarschijnlijk heeft de Zuidlarense straatnaambordjescommissie hier gedacht: “Dit gelooft toch geen hond als we alleen een E op het bordje zetten, dus laat maar zitten die bordjes.”

Het is de hoogste tijd dat wij de eenletterige straatnaamangst van ons afschudden en stoppen met onze onnodige menselijke overcorrecties. De adressoftware kan het aan en met alleen een E op een straatnaambordje is niets mis. Ook in Ottoland moeten ze de ‘even’ en ‘oneven’ vervuiling verwijderen en gewoon A en B op die bordjes zetten: de originele namen die de straten in de Franse tijd al kregen.



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven