Google Apps Education: waarom niet?

In de reacties op mijn vorig artikel over de iPad in het onderwijs zaten onder meer reacties op de prijs van dit instrument en de soms zeer beperkte automatiseringsmogelijkheden van opleidingsorganisaties in Nederland door beperkte budgetten. In die gevallen van weinig geld zou je verwachten dat de Google Apps Education veel aftrek vinden om de doodeenvoudige reden dat deze tools gratis zijn. Volgens Google zijn er wereldwijd inmiddels 8 miljoen studenten die er gebruik van maken. Maar hoeveel van die 8 miljoen zitten er in Nederland en is het allemaal echt gratis?

Google Apps Education?

Google beschrijft het product zelf als ‘ een gratis (en reclamevrije) set aanpasbare tools waarmee bestuursleden, medewerkers en studenten effectiever kunnen samenwerken.’ Eigenlijk bestaat GAE uit de bekende apps die we allemaal kennen van ons Google-account: Gmail, Agenda, Docs etc. Maar daarmee heb je nog niet een volledig geïntegreerd communicatiesysteem voor grote groepen gebruikers. GAE biedt dat wel en heeft nog meer interessante voordelen. Google heeft er zelf maar liefst 10 bedacht, waarvan ik er drie wel overtuigend vindt. Ten eerste maak je hiermee IT-capaciteit vrij, want IT hoeft nu zelf bijvoorbeeld geen mail en agendasystemen meer aan te bieden. Ten tweede heb je geen onderhoudskosten meer van zware servers en ten derde heb je altijd de meest up-to-date technologie waar je niet voor hoeft te betalen.

Hoe GAE minded is Nederland?

Met alle besparende voordelen verwacht je dat Nederland massaal valt voor zo’n aanbod. Dat viel mij wat tegen. Op internet kom je de gebruikers vooral tegen bij universiteiten. SURFnet heeft begin dit jaar een contract afgesloten met Google voor GAE en daarmee is deze online samenwerkingsomgeving nu beschikbaar voor het gehele Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Dat is een behoorlijke doelgroep die via SURFnet er gebruik van kan maken. Overigens las ik in een blog dat SURFnet ook experimenteert met de Microsoft-tegenhanger, Live@edu, maar ik hou het nu even bij GAE. Eerder startte de Open Universiteit als eerste universiteit in Nederland met deze Apps  en ook de Universiteit Utrecht ging SURFnet voor, hoewel de UU alleen de Gmail-optie gebruikt. Verder vind je ook de universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam als gebruikers van GAE.

Echt gratis?

Maar waar blijven bijvoorbeeld alle MBO-instellingen, waar blijven de middelbare scholen, waar blijven de basisscholen? Ja, je komt hun verhalen tegen, ze laten wel wat van zich horen, maar is dat een topje van de ijsberg of valt hier nog veel te winnen voor deze opleidingen, letterlijk en figuurlijk? Het lijkt erop dat velen hier nog een interessante stap kunnen maken, maar dan moeten ze wel twee dingen beseffen. Allereerst moet het personeel van een opleiding wel uit de voeten kunnen met GAE. Gelukkig biedt Google allerlei instructies en trainingsmogelijkheden om de medewerkers te bekwamen in het Google Apps Education Training Center. Ten tweede kun je via de Amerikaanse site van Google Apps Education ook een echte Expert worden (bordje op de deur), maar daarvoor moet je wel examens doen en die kosten geld. Dus toch niet helemaal gratis?



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven