De 7 belangrijkste KPI’s die je moet bijhouden om je YouTube kanaal te optimaliseren

Vanaf februari 2021 heeft Google de verbinding tussen YouTube en Google Analytics volledig verbroken. Dit betekent dat bedrijven die voorheen hun YouTube-analyses en -gegevens bijhielden op Google Analytics, hun kanaalgegevens nu niet meer op het platform kunnen zien verschijnen en moeten wennen aan een nieuw platform, YouTube Creator Studio.

Het betekent ook dat je nieuwe manieren moet vinden om alle gepersonaliseerde gegevens te volgen die via jouw kanaal gaan. In dit bericht helpen we je om het meeste te halen uit de gepersonaliseerde gegevens die je kunt verzamelen via de ingebouwde analytische pagina’s van YouTube. Je kunt deze gegevens vervolgens gebruiken om de prestaties van je Youtube-kanaal te optimaliseren en het meeste waar voor je geld te krijgen.

1: Demografische gegevens

Demografische gegevens zijn de meest elementaire gegevens. Het geeft je informatie over de landen en zelfs steden die het meest naar je video’s kijken. Je kunt ook inzicht krijgen in hun leeftijdsgroep, hun meest actieve uren op YouTube om video’s te bekijken, evenals andere kanalen en video’s die ze bekijken.

Overigens zijn sommige datapunten alleen beschikbaar als je genoeg abonnees hebt. Als je nog niet genoeg abonnees hebt, is het de moeite waard om je bestaande video’s en kanaalcontent te blijven promoten totdat je de minimumdrempel hebt bereikt voor YouTube om genoeg gegevens te verzamelen die ze je later kunnen laten zien.

Als je de demografische gegevens van je publiek kunt achterhalen, kun je deze gegevens gebruiken om betere gelokaliseerde inhoud voor dat publiek te maken. Denk aan een filmpje in een andere taal of ondertiteling.

Kijk naar je demografische gegevens en controleer of deze overeenkomen met je ideale publiek, en breng van daaruit verbeteringen aan.

2: Bronnen van verkeer

Traffic Sources is een handige methode die je in de gaten wilt houden. Dit vertelt je waar mensen je video’s vinden.

Afhankelijk van de bron, kun je meer gedetailleerde informatie krijgen die je laat zien waar kijkers vandaan kwamen.

Als je bijvoorbeeld ziet dat je verkeer vooral van YouTube-zoekopdrachten komt, kun je klikken om meer te weten te komen en de exacte trefwoorden en trefwoordzinnen te zien die mensen hebben gebruikt om je inhoud te vinden.

Als je veel externe bronnen ziet, klik dan om te zien welke dat precies zijn. Misschien is het je blog die veel views naar je YouTube-kanaal doorstuurt. Of een externe website heeft je video ingesloten en is verantwoordelijk voor een hoop nieuw verkeer jouw kant op. Als je weet waar je kijkers vandaan komen, kun je je kanaal optimaliseren zodat meer kijkers op dezelfde manier binnenkomen. Probeer de meest relevante video’s in te sluiten in de best presterende blogposts, of voeg een sectie toe op je site die je YouTube-videofeed deelt.

3: Kijktijd

Kijktijd laat zien hoe lang mensen op je video’s blijven. Dit wordt gemeten in zowel werkelijke tijd (bijv. seconden, minuten of zelfs uren) als in percentage om rekening te houden met video’s van verschillende lengte.

Het spreekt voor zich dat hoe hoger uw kijktijdpercentage is, hoe beter. Dit betekent niet alleen dat je het publiek tot het einde aan je video’s bindt, maar het geeft ook aan het YouTube-algoritme door dat mensen je video’s leuk vinden, en dat betekent dat het algoritme zijn best zal doen om je video’s bij een vergelijkbaar publiek aan te bevelen.

De kijktijd toont je hoe betrokken je publiek is. Hoe gelijkmatiger de grafiek, hoe meer mensen ervoor kiezen om tot het einde van je video te kijken in plaats van op bepaalde punten af te haken.

Je kunt ook de punten identificeren waarop kijkers het meest betrokken zijn en wanneer ze de neiging hebben af te haken. Experimenteer bijvoorbeeld eens met kortere, snellere video’s of presenteer je onderwerpen op verschillende manier zodat je mensen aanmoedigt om tot het einde te blijven.

4: Abonnees

Abonnees zijn één van de belangrijkste datapunten om bij te houden op YouTube, omdat dit laat zien dat mensen ervoor kiezen om zich aan te melden bij je kanaal en meer van je te zien. Het betekent overigens niet altijd dat je gebruikers ook echt geïnteresseerd zijn. Je kunt sommige kanalen op YouTube vinden met bijna 100.000 abonnees, maar elke video wordt maar een paar honderd keer bekeken.

Je kunt ook nagaan waar je nieuwe abonnees vandaan komen. Drukten ze op abonneren vanwege een bepaalde video? Of komen de meeste van je abonnementen van je kanaal pagina?

Als je een video hebt die elke maand het merendeel van je nieuwe abonnees binnenhaalt, zou je soortgelijke inhoud als deze video kunnen maken. Of maak speciale afspeellijsten die nieuwe bezoekers een idee geven over het soort inhoud dat je normaal gesproken maakt.

Dit kan ook een kans zijn om je kanaal te optimaliseren voor wanneer nieuwe bezoekers er landen. Kun je speciale afspeellijsten maken die je vervolgens op je kanaal laat zien? Dit kan nieuwe bezoekers een idee geven over het soort inhoud dat je normaal gesproken maakt, en dat kan je kansen vergroten om ze te laten abonneren.

5: Topvideo’s op je eindscherm

Eén van de belangrijkste functies die YouTube heeft geïntroduceerd om het publiek op hun platform te houden – en waar kanaaleigenaren zelf het meeste uit kunnen halen – zijn eindschermen.

Door je topvideo’s per eindscherm bij te houden, kun je te weten komen welke gerelateerde inhoud je promoot waarin je publiek geïnteresseerd zou kunnen zijn. YouTube beloont kanalen die kijkers langer op hun platform houden, dus dit is nog een andere stimulans die je betere kansen geeft om in de aanbevolen feed van mensen terecht te komen.

Door dit bij te houden, kun je wellicht je topvideo’s in meer van je eindschermen promoten. Zorg er natuurlijk wel voor dat deze aanbevelingen relevant zijn voor je bestaande video’s.

Experimenteer met call-to-actions op het eindscherm, zoals expliciet vermelden welke video als volgende moet worden bekeken, of gewoon de YouTube-instelling “meest aanbevolen” aan laten staan om je te helpen dit na verloop van tijd uit te zoeken.

6: Topkaarten

YouTube geeft je de mogelijkheid om kaarten toe te voegen in het midden van je video’s die worden weergegeven als kleine pop-ups die in de hoek van het scherm verschijnen.

Ze zijn minder opdringerig dan een eindkaart op volledige grootte, en ze zijn ideaal om mensen te laten weten dat je misschien al video’s over een bepaald onderwerp hebt gemaakt. Dit is ook een kans om te linken naar andere kanalen en video’s die niet van jou zijn, wat weer een goede manier is om mensen op het platform te houden en beloond te worden door YouTube.

Topkaarten zijn misschien niet voor niets je best presterende kaarten. Het kan zijn vanwege de specifieke teasertekst die je erin hebt gezet, of het kan zijn omdat je er specifiek de aandacht van mensen op hebt gevestigd tijdens je video. Zoek uit wat deze topkaarten zijn en kijk waarom ze goed presteren. Dit helpt je in toekomstige video’s.

7: Inkomsten

Er zijn veel factoren van invloed op je YouTube-inkomsten, de belangrijkste:

  • Waar het meeste van je verkeer vandaan komt. Als je bijvoorbeeld meer videoweergaven krijgt uit de derde wereld, zullen je inkomsten lager zijn in vergelijking met een video met exact dezelfde weergaven met verkeer uit meer ontwikkelde landen.
  • Je gekozen niche. Verschillende onderwerpen kunnen verschillende soorten adverteerders aantrekken, die YouTube ook verschillende bedragen betalen om hun advertenties te tonen. Kanalen die veel over zaken en financiën praten, kunnen bijvoorbeeld meer inkomsten krijgen dan bijvoorbeeld een vlogkanaal.
  • De lengte van je video’s. Als je langere video’s hebt, toont YouTube mogelijk meer advertenties in het midden van je video’s dan bij een kortere video.

Als je dieper kijkt naar je inkomstenanalyses op YouTube, kom je erachter wie je video’s bekijkt en met welk type advertenties je het meeste verdient. Je kunt de gegevens van je best verdienende video’s gebruiken om te zien welke andere soorten gerelateerde video’s je in de toekomst moet maken en hoe advertenties van invloed kunnen zijn op andere statistieken die we hier noemen, zoals kijktijd.



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven