Crowdsourcing in de praktijk: Verbeterdebuurt.nl

verbeterdebuurt_screenshotVandaag wordt de website verbeterdebuurt.nl gelanceerd. Op deze website kunnen buurtbewoners problemen en ideeën aankaarten bij hun gemeente. Dit alles met als doel de burger actie te laten ondernemen en buurten te verbeteren. Overheid en burger slaan de handen dus ineen!

Verbeterdebuurt.nl is een perfect voorbeeld crowdsourcing. Gemeenten krijgen op deze manier informatie  van de burger waar het logge ambtenaren apparaat anders met geen mogelijkheid aan komt. Aan de andere kant hebben burgers met het initiatief de kans om daadwerkelijk betrokken te zijn bij het beleid in hun buurt. Dat is dan ook precies wat verbeterdebuurt.nl voor ogen heeft, problemen worden doorgestuurd naar de gemeente en daardoor krijgen gemeenten inzicht in wat relevante problemen in de buurt zijn. Ideeën worden pas doorgestuurd bij voldoende steun en zijn daardoor een soort online petitie, met of zonder steun van de buurtbewoners.

Verbeterdebuurt.nl heeft al een gesloten test uitgevoerd waaruit men zelf opmaakt dat crowdsourcing in de publieke ruimte werkt. Er zijn zelfs al verschillende meldingen door gemeenten verholpen. Zo is er in Rotterdam een lantaarnpaal gemaakt, worden in Amsterdam hangjongeren in de gaten gehouden en is er in Arnhem zwerfafval verwijderd.

Het concept verbeterdebuurt.nl is gebaseerd op het Britse FixMyStreet.com, dat wekelijks ongeveer 1000 meldingen ontvangt. Door gebruik te maken van Google maps kan de burger een postcode invullen, zijn of haar buurt vinden en vervolgens ideeën en problemen plaatsen. “Met verbeterdebuurt.nl zoeken we burgerparticipatie niet op de website van gemeenten. Door het verbeteren van de buurt leuk en laagdrempelig te maken, denken we dat er heel veel buurten veel beter kunnen worden” aldus oprichter Car Lens:



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven