Social media analytics: drie manieren van meten

Op diverse fora en blogs wordt steeds vaker de vraag gesteld hoe je social media kunt meten en of social media-inspanningen überhaupt wel te meten zijn. In deze blog drie manieren hoe je je social media-inspanningen kunt meten.

De tijd dat we blij waren met 1000 volgers is inmiddels wel voorbij. Bij de zakelijke inzet van social media draait het om het halen van je bedrijfsdoelstellingen.  Je doelstelling is dan ook niet die 1000 volgers. Je stelt jezelf veel eerder de vraag: wat dragen die 1000 volgers bij aan mijn doelstellingen?

#1: Monitoring: Ook dialogen zijn te meten
Bij social media draait het om dialogen. Maar dat wil niet zeggen dat die dialogen niet te meten zijn.  Juist via monitoring kun je uitstekende inzichten krijgen in het gedrag van je klant of doelgroep.

Via een monitoringtool kun je volume meten, je concurrenten volgen –waardoor je meteen een ‘social benchmark’ maakt- en dialogen over specifieke onderwerpen volgen. Nog leuker wordt het als je je hashtags gaat analyseren.

Ben jij een bedrijf dat hamert op een foutloze productie of dienstverlening? Ga dan de strijd aan met je #fails op Twitter. Sta jij voor transparantie en glasheldere voorlichting? Dan zou een overdaad aan #durftevragen niet logisch zijn rondom je merk.

Net zoals je de afdeling klachtenmanagement verantwoordelijk maakt voor de klachtenmails, zou je deze afdeling ook de verantwoordelijkheid kunnen geven over het aantal fails en de reductie daarvan. Via een monitoringtool kun je ook de fails van concurrenten volgen. Hierdoor kun je zien hoe je scoort in je branche.

#2: Meet je gedrag op sociale netwerken
Naast het volgen van de inhoud ben je ook benieuwd naar de impact van je communicatie op bijvoorbeeld je Facebook- en Twitteraccount. Tot voor kort was het niet erg gemakkelijk om een duidelijk overzicht te krijgen van Facebook- en Twitterstatistieken. Voor Twitter bestaan er honderden tools. Maar die zijn niet of nauwelijks met elkaar verbonden. Ook Facebook was tot voor kort erg summier met zijn statistieken. Maar ook Facebook geeft steeds meer inzicht, vooral voor de zakelijke profielen.

Een aanrader op dit gebied is Hootsuite. Hootsuite is een ‘social media manager’ voor Twitter, Facebook en Linkedin. In Hootsuite kun je deze accounts beheren. Sinds kort kun je er ook terecht voor je statistieken over Twitter en Facebook. Met een gratis account kun je niet zo heel veel. Voor 5,99 dollar per maand, kun je al veel meer.

Voor Twitter heb je inzicht in de bekende zaken als volgers en mentions. Leuk is de sentimentanalyse die een stuk verder gaat dan positief- neutraal- negatief. Hootsuite deelt dat onder andere in in ‘Affection friendliness’, ‘Sadnes grief’ en nog vijf andere categorieën.

Ook je Facebook-account heeft geen geheimen meer. Met verdeling man-vrouw, leeftijd, aantal bezoeken en activiteiten op je pagina krijg je een goed overzicht van het gedrag en het profiel van je bezoekers.

#3 Meet het gedrag van je ‘sociale bezoekers’ op je website
Hootsuite heeft nog een derde mogelijkheid. Je kunt ook je Google analytics-account aan Hootsuite koppelen. In Hootsuite kun je dan zien hoeveel bezoekers via je Twitter-account op je eigen website kwamen. De Analytics mogelijkheden in Hootsuite zijn nog niet zo uitgebreid. Ook in Google Analytics zelf –of ieder ander statistiekenpakket- kun je zien wie er jou website via welke site bezochten. Het is natuurlijk interessant om te zien of bezoekers die via social media binnenkomen, ander gedrag vertonen dan je ‘traditionele’ bezoekers.

Via bovenstaande manieren krijg je meer inzicht in je social media-activiteiten. Hoe reageert men? Wat doet men op je social media-account en wat is vervolgens het gedrag op je website?

Ik ben benieuwd hoe jullie tegen het meten van social media aankijken. Gebruiken jullie bovenstaande methodes ook? Of gebruiken jullie andere manieren om gedrag, conversie en profielen te meten?

 



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven