Eind 2008 kwam het nieuwe boek van Seth Godin uit, genaamd ‘Tribes’, met de pakkende subtitel ‘we need you to lead us’. Seth Godin is een gevierd schrijver met bestsellers als ‘Purple Cow’ en ‘All marketeers are liars’ . Daarnaast is Seth eigenaar van Squidoo.
In Tribes bespreekt Seth de fusie van leadership, movement en word of mouth op een luchtige leesbare manier. Onder meer door tips van andere lezers (zie daar het eerste bewijs van Seths leadership en word of mouth) was ik erg benieuwd naar het boekje, en besloot ik het te lezen tijdens een weekendje Parijs. Waar een weekendje weg toch al niet goed voor is. In deze post beschrijf ik kort het boekje van Seth en probeer ik duidelijk te maken waarom ik het boek aan de ene kant erg kan waarderen, maar aan de andere kant soms ook vond tegenvallen.
Tribes begint erg fris en fruitig, met luchtige erg goed leesbare teksten en praktijkgerichte voorbeelden. Seth hamert vooral erg op het feit dat mensen die ‘leaden’, door hem Heretics genoemd, een tribe om zich heen kunnen verzamelen en veel meer lol in hun werk hebben dan veel anderen. Hij geeft bovendien aan dat met de huidige mogelijkheden op het internet het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk is als ‘nobody’ een succesvolle tribe te beginnen en om te zetten tot business. Een van zijn citaten op dit onderdeel is bijvoorbeeld: “It’s clearly more fun to make the rules than to follow them, and for the first time, it’s also profitable, powerful, and productive to do just that.”
Tribes maakt vervolgens een schakeling naar de huidige stand van zaken, en de door hem genoemde ‘Status Quo’ waar de meeste bedrijven en mensen in leven. De ‘Status Qua’ is een situatie waarin mensen en traditionele bedrijven (door Seth ‘Factory’ genoemd), met name gedreven door angst, zich enorm verzetten tegen elke vorm van verandering en movement. Mensen zijn graag zeker en risicowerend en hebben een hekel aan verandering. Het gevolg is dat iedereen werkt voor zijn/haar eigen veiligheid, en de orders van ’the factory’ naleeft. Het gevolg: ‘Sheepwalkers’ ofwel…medewerkers en bedrijven die verkeren in de status quo.
met quotes als “Life’s too short to fight the forces of change. Life’s too short to hate what you do all day. Life’s way too short to make mediocre stuff. And almost everything that is standard is now viewed as mediocre.” doet Seth er alles aan om in je in zijn boek aan te zetten tot het nemen van de rol als ‘leader of a tribe’. Wat hij echter wel benadrukt is dat je het enkel moet doen als je passie hebt en als het moment daar is. Dat moment is echter waarschijnlijk nu!
In zijn kruistocht voor leadership beschrijft Seth ook nog uitgebreid het feit dat je als leader veel tegenstand te verduren zult krijgen….mensen hebben het niet op verandering en zullen je ideeën dus weghonen. Laat je hierdoor echter niet afstoten maar zet het om in energie.
Welnu, Tribes is een vermakelijk en erg makkelijk leesbaar boek…dat is een feit. Ook de door Seth beschreven movement naar leadership is er een die zeker te herkennen is in de maatschappij, en enorm gefaciliteerd wordt door de diverse Social media tools die op het internet verschenen zijn. Toch moet ik zeggen dat Tribes een boekje is dat verder niet veel om het lijf heeft…het mag met recht een ‘boekje’ heten. De ongeveer 150 pagina’s zijn veel meer dan nodig….Seth maakt zijn punten in de eerste 100 pagina’s (misschien nog wel minder), de laatste 50 zijn een enorm samenraapsel van herhalingen om de boodschap steeds dieper in de lezer te krijgen. In principe kun je het boekje dus na +/- 100 pagina’s dichtslaan en je mist niet veel meer. Wat echter zeer nadrukkelijk wordt overgebracht is dat dit boekje niet bedoeld is als uitgebreid handboek, maar vooral in de rol van ‘motivator’ en ‘eyeopener’ geschreven is. Daar is Seth zeer zeker in geslaagd! Het boekje is een eyeopener voor iedereen die zich in de maatschappij begeeft en in de status qua leeft. Zeer zeker wil ik dan ook iedereen die in de status qua zit dit boekje aanbevelen.