Verslag van Social Strategy Talk deel 5

SSTAfgelopen maandag werd in het Trouw gebouw in Amsterdam alweer de vijfde editie van Social Strategy Talk gehouden. Georganiseerd door
ViNT en CreativeCrowds. Bijgespijkerd was erbij om verslag te doen van de bijeenkomt met als onderwerp ‘eParticipatie en Open Data’. Met 250 aanmeldingen was de zaal goed gevuld en waren er sprekers van eigen bodem en uit de UK.

AiAmsterdam toonde in hun presentatie de power of the crowd in Amsterdam. Het burgerparticipatie project is ontstaan als tegengeluid voor de absurde regelgeving vanuit de gemeente en heeft inmiddels bijna 24000 inschrijvingen. De organisatie heeft aardig wat weerstand vanuit de gemeente ontvangen, waaronder een rechtszaak over de merknaam. De toon voor burger participatie in Nederland was dus meteen gezet. AiAmsterdam wil aantonen dat het sociale web als een ‘shortcut to democracy’ instaat is om grote groepen mensen te verenigen en dingen snel op de kaart te zetten.Ook werd het boek ‘The rise of the creative class’ genoemd dat gaat over de creatieve klasse in steden en hoe economische concurrentie voortaan tussen steden zal plaatsvinden. Al met al een enorme ontwikkeling in stedelijke eParticipatie en het volgende project staat al gepland, al houden ze dat nog even geheim.

De bijeenkomst ging verder met een projectenparade van Digitale Pioniers. Zeven initiatieven: Democratie spel, Verbeterdebuurt, Polidocs, Open kamer, OCO Sterren, Ikregeer en HNSdev presenteerden in korte pitches van 3 minuten hun projecten. Daar zaten zeer goede Nederlandse projecten tussen. Helaas loopt de subsidie van Digitale Pioniers dit jaar ten einde.

In groepsessies tijdens de pauze werd nagedacht hoe eParticipatie en Open Data in je eigen organisatie gebruikt zou kunnen worden. Na de pauze was het de beurt aan de sprekers uit de UK, waar men al wat verder lijkt te zijn met regelgeving omtrent open data en burger participatie.

Tom Steinberg en Lee Bryant vertelden over Open Data initiatieven en projecten als mySociety.org, whatdotheyknow.com en theyworkforyou.com. Nieuwe open informatie wetgeving in de UK heeft ervoor gezorgd dat burgers data van de overheid kunnen opvragen om zo transparantie te bevorderen. De les die zij meegeven voor open data projecten is dat met een data opvraag systeem voorkomen kan worden dat geld geïnvesteerd wordt in het openbaar maken van alle data inclusief departementen die niet interessant zijn. Zo kunnen ook departementen waar veel vragen binnenkomen onder druk gezet worden om transparanter te werken.

Het was goed om te zien dat er veel mensen van de overheid aanwezig waren op SST. Toch lijkt eParticipatie en openheid van de overheid in Nederland nog in de kinderschoenen te staan.

foto via: ter-burg



Tip! Onze top 3 CRM systemen

Scroll naar boven