Koreaanse bloggers en ‘eMond-tot-mondreclame’

Eind 2011 is er in Zuid Korea een online enquête afgenomen onder 282 Koreaanse bloggers. Er werd onderzocht wat de ‘intrinsieke motivatie’ was om te bloggen en welke potentie bloggers hebben om online ‘mond-tot-mondreclame’ te beïnvloeden. Ik heb het onderzoek geanalyseerd en blog hier over de speerpunten uit het rapport.

"De intrinsieke motivatietrap"

eWOM

Het grote bereik van nieuwe media en de hoge snelheid waarmee berichten via ‘electronical Word-of-Mouth’ (eWOM) zich verspreiden, is op zijn minst facinerend te noemen.

Mond-tot-mond reclame speelt een zeer grote rol in de manier waarop wij, ‘de consument’, wel of niet besluiten over te gaan op een aankoop. Wanneer ik producten on- of offline wil kopen, dan baseer ik vaak mijn keuzes op wat ik over dat product gehoord en/ of gelezen hebben. Blogs zijn volgens de onderzoekers één van de meest invloedrijke media geworden op dit ‘beslissingsproces’. Duizenden ’thuisjournalisten en -recensenten’ delen hun boodschap op het web, wat een immens online medialandschap gevormd heeft. Het is interessant om te kijken naar de motivatie van deze ‘web content generators’.

De gehanteerde definitie van mond-tot-mond-reclame is in dit rapport:

‘De informele communicatie tussen twee of meer personen over een onderwerp, waarvan één persoon de beoogde noncommerciële ‘communicator’ is en de ander de ontvanger, aangaande een merk, product, organisatie of dienst.’

Omdat bloggers en internetgebruikers actief meningen genereren en delen over producten en diensten, hechten mensen waarde aan deze User Generated Content. Opinieleiders en ‘early adaptors‘ (linkt naar een uitleg over de innovatietheorie van Everett Rogers)  uiten vaak hun mening over een product dat zij gebruikt hebben of over een dienst die zij afnamen. Dat vormt voor hen de motivatie om erover te schrijven of te praten. Bloggers zijn daarentegen over het algemeen vaak gedreven om allerlei informatie te verzamelen en ideeën te delen, ongeacht het feit of ze een dienst of product ooit gekocht hebben, zo blijkt uit het onderzoek.

Vijf redenen voor bloggers om te bloggen

Uit eerder onderzoek is gebleken dat er voornamelijk vijf redenen zijn voor mensen om te bloggen:

  • Het bijhouden van een online openbaar dagboek
  • Het leveren van commentaar
  • Het uiten van een persoonlijke mening
  • Het uiten van diep gevoelde emoties
  • het uitschrijven van ideeën

Dit sluit mijns inziens ook behoorlijk goed aan op de bovenste twee lagen van de ‘behoefte-pyramide’ van Maslow:

Bloggen en de 'moderne behoefte-pyramide' van Maslow

Heel abstract genomen hebben bloggers, zo blijkt uit het onderzoek, een hogere intrinsieke motivatie dan de gemiddelde consument, wat betreft het online delen van informatie. Net als programmeurs die zelf ontwikkelde open source software delen omdat het simpelweg interessant, leuk of uitdagend is om te doen. Bloggers verzamelen met soortgelijke motivatie-factoren informatie en schrijven hier dan ook graag over.

Er is een positieve relatie aangetoond tussen de behoefte van bloggers naar het bieden van exclusieve inhoud en  de mate waarin zij informatie verspreiden. Gesuggereerd wordt dat verschillende persoonlijke eigenschappen als een soort drijfveer gezien worden door bloggers, om hun ervaringen en nieuwe informatie of ideeën te delen. Mensen die blogs lezen, schijnen ook vaak zelf te bloggen, zo blijkt uit het onderzoek. Dit kan ervoor zorgen dat de participatie binnen online gemeenschappen hierdoor vergroot kan worden.

De cijfers

  • Meer dan driekwart van de 282 ondervraagde bloggers is bereid om over te werken, wanneer zijn of haar talenten erkent worden door collega’s.
  • De gemiddelde tijd die per week aan bloggen besteed wordt door de respondenten is 30 tot 60 minuten.
  • Bijna 70 procent van de bloggers betitelde zijn of haar werk als ‘leuk’.
  • Opvallend is dat momenteel bijna de helft (45%) van de bloggers op zoek is naar meer uitdaging tijdens het werk.
  • Iets meer dan een derde van de bloggers geeft aan iets van betekenisvolle waarde toe te willen voegen aan het web.
  • Ruim driekwart (76%) van de bloggers heeft het gevoel van een bepaalde ‘prestatiedruk’, die te danken is aan de bestaande hiërarchische organisatiestructuur van zijn of haar organisatie.
  • 65 procent zou een andere baan nemen als hij of zij hier meer kansen krijgt om meer van zijn talenten te benutten.
  • 57 procent houdt van avontuur.
  • 53 procent spreekt zich tegen een willekeurig persoon ergens over uit, wanneer hij het gevoel heeft dat ‘het’ gezegd moet worden.

Behoefte naar het bieden van unieke inhoud

Uit het onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen de behoefte om unieke content aan te bieden en het delen van informatie. Met name de mate waarin een blogger informatie van anderen deelt, heeft een groot effect op de frequentie waarin deze zelfde blogger blogs publiceert.
Daarentegen is uit het onderzoek gebleken dat de behoefte om unieke content aan te bieden en op te vallen, geen direct effect heeft op de blog-frequentie. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat, hoe meer bloggers gemotiveerd zijn door een behoefte naar het aanbieden van exclusieve informatie, des te groter de kans is dat zij ook veel bestaande informatie delen.

Zouden een aantal van deze conclusies ook op Nederlandse bloggers van toepassing zijn?

Meer onderzoek

Ik denk dat het goed zou zijn als er in de toekomst meer onderzoeken gedaan worden naar ‘eWOM’ (wat bekt dat lekker zeg :p)                -marketing en -reclame . Web 2.0 draait om participatie, delen, openheid, ‘user control’ en netwerken. Naast Wikipedia en User Generated Content, zijn blog krachtige bronnen van informatie geworden voor internetgebruikers. Vandaag de dag zijn blogs volwaardige en veelzijdige nieuwe media, met inhoud variërend van informatie over dagelijkse activiteiten van mensen tot en met het schrijven over zeer serieuze zaken. Alhoewel het belang van eWOM en blogs steeds groter wordt, is er maar weinig onderzoek naar gedaan. Het verkennen van deze dynamische online wereld met haar miljoenen interactieve blogs, kan ons beter inzicht doen verkrijgen in wat bloggers en online opinieleiders motiveren en wat zij kunnen betekenen voor eMarketing, eLearning en nog veel eMeer!