Wel eens gehoord van Elimu kwa Teknolojia? Het staat voor Onderwijs door technologie en het is een project waarbij 80.000 leerlingen in Tanzania beter leren door mobiele telefoons. Het is een van de vele voorbeelden van mobiel leren op het Afrikaanse continent dat met meer dan 500 miljoen mobiele gebruikers de meeste mobiele telefoons heeft van alle continenten.
Met technologisch gezien soms de meest simpele modellen, en veel goedkoper dan pc’s en laptops, wordt er o zo slim geleerd. En opladen? Daar heb je zonnepanelen voor.
Leren met mobiele video
In het project Elimu kwa Teknolojia kunnen docenten video’s downloaden op hun telefoons die weer gekoppeld zijn aan een tv in de klas. In deze video’s krijgen momenteel 80.000 leerlingen op 150 scholen toegang tot uitleg over bijvoorbeeld wiskunde en wetenschap. Resultaat: meer gemotiveerde leerlingen die betere resultaten laten zien bij testen die ze daarna maken.
Leren met sms
Leren via sms is op hele eenvoudige toestellen mogelijk en de voordelen zijn talrijk:
- studiematerialen en updates;
- tips en tricks;
- testen;
- discussies;
- ondersteuning;
- berichten over lessen, planning etc.
Alhoewel voor internet Afrika het snelst groeiende continent is, is voor veel gebruikers van mobiele telefoons internet nog geen optie. In dat geval is sms dé manier om content te krijgen en te delen.
Leren met e-books
m4Lit staat voor Mobile Phones for Literacy. In dit project hebben leerlingen de mogelijkheid om korte verhalen te downloaden op hun mobiele telefoon. Vervolgens kunnen ze reageren op de inhoud, vragen beantwoorden en soms stukjes herschrijven.
Waar studieboeken vaak niet voorhanden zijn en e-readers erg kostbaar, is de mobiele telefoon de oplossing. Soms met een aanpassing. Zo is de Zuid-Afrikaanse Yoza m-novel library bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor mobiele telefoons en levert deze op maat gemaakte boeken. Maar als de maat er even niet toe doet, dan staat internet vol met relevante content die, met misschien wat moeite, op een mobieltje te lezen is.
En Europa?
In Europa is een smartphone, tablet, netbook of e-reader de gewoonste zaak van de wereld, maar de kracht hiervan voor leren wordt nog maar voor een heel klein deel benut. In Afrika is een eenvoudige mobiele telefoon de gewoonste zaak van de wereld en de kracht hiervan voor leren wordt optimaal benut.
Wie kan hier nog van wie leren?