Andrew Keen staat bekend als het ‘enfant terrible van internet’, en maakt die titel middels kritische noten en tweets meer dan eens waar. Ook deze week heeft Keen weer van zich laten horen door zijn eigen gepeperde mening te geven over de heisa rondom Pirate Bay.
In zijn artikel, dat te lezen is op de Telegraph website, noemt Keen organisaties als Pirate Bay ‘Vikingen, die de aanval op betaalde content hebben geopend’. Een leuke constatering is trouwens dat Keen de Nederlandse rechtszaak met BREIN uitvoerig aanhaalt.
Keen stelt vervolgens dat de hele heisa omtrent gratis content eigenlijk al irrelevant is, aangezien de strijd al verloren is voor de traditionele betaalde media. Consumenten zijn verwend met gratis content en pikken simpelweg geen betaalde content meer. Ze verwachten dat alles gratis is, en zullen het stelen of niet meer gebruiken als er betaald voor moet worden.
Met dit als inleiding komt Keen tot een kritiekpunt dat hij keer op keer blijft herhalen, het in zijn ogen mislukken van verdienmodellen op Web2.0. Of het nu YouTube, Twitter of het nu steeds populairder wordende Spotify is, verdienmodellen blijven voor online content vrijwel onmogelijk. Vervolgens trekt Keen een in mijn ogen erg interessante conclusie, een die ik nog niet vaak heb gehoord: Het zijn niet de Pirate Bays van deze wereld die onze cultuur vernielen, dat zijn we zelf. Door het stelselmatig weigeren te betalen voor content verpesten we onze eigen cultuur. Dit zal de mensheid volgens Keen moeten beseffen voordat het herstel kan beginnen.
Andrew Keen is in mijn ogen een zeer intelligent marketeer, die echter vaak TE ver doordraaft in zijn kritiek op Web2.0. Soms lijkt het wel of hij enkel negatieve dingen te melden heeft, iets wat hem het imago van een doemdenken heeft opgeleverd. Uit eigen ervaring weet ik echter dat zijn lezingen zeker hout snijden, en erg goed in elkaar zitten. Keens opmerkingen weten mij altijd te raken en tot denken aan te zetten. Vaak blijf ik schipperen tussen twee gedachten. Aan de ene kant vind ik zijn stukken briljant, aan de andere kant ook hopeloos overdreven negatief. Wat voor gevoel wekt hij bij jou op? Ik ben benieuwd!
Op het Incubate festival van september zal Andrew Keen (op 18 september) in Tilburg acte de presence geven, en Bijgespijkerd is er bij om verslag te doen van die lezing. Wil je er ook bij zijn, kijk dan op de site van Incubate.