We proberen allemaal een steentje bij aan een beter milieu. Webshops leveren bijvoorbeeld bestellingen af per (elektrische) fiets, winkels en restaurants kopen duurzaam in. Bedrijven gebruiken gerecyclede verpakkingen en de gloeilampen maken plaats voor LED-verlichting. Ook zijn tweedehands kledingstukken populairder dan ooit. Tegelijkertijd laten veel bedrijven de kans liggen om ook hun website zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom geven wij als redactie van Bijgespijkerd je 8 tips om je website zo duurzaam mogelijk in te richten.
- Kies een groene webhost: Kies voor een webhost die gebruik maakt van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie om hun servers te laten draaien.
- Minimaliseer het gebruik van zware afbeeldingen en video’s: Vermijd het gebruik van te veel zware afbeeldingen en video’s, omdat deze bestanden de laadtijd van de website kunnen vertragen en daardoor meer energie verbruiken.
- Optimaliseer afbeeldingen: Maak gebruik van tools om afbeeldingen te optimaliseren zodat ze minder data en opslagruimte nodig hebben, en sneller geladen kunnen worden.
- Minimaliseer het gebruik van plug-ins en extensies: Vermijd het gebruik van te veel plug-ins en extensies, omdat deze de website kunnen vertragen en meer energie verbruiken.
- Maak gebruik van een caching plugin: Gebruik een caching plugin om de laadtijd van de website te versnellen en de server te ontlasten.
- Gebruik efficiënte code: Schrijf schone, efficiënte code om de laadtijd van de website te minimaliseren en de serverbelasting te verminderen.
- Vermijd automatische updates: Schakel automatische updates uit, omdat deze onnodige belasting kunnen veroorzaken voor de server.
- Minimaliseer het gebruik van externe bronnen: Vermijd het gebruik van externe bronnen, zoals advertenties en scripts van derden, omdat deze de laadtijd van de website kunnen vertragen en meer energie kunnen verbruiken.
Met deze tips kun je een duurzame website creëren die minder energie verbruikt en daarmee beter is voor het milieu.