In dit artikel spijkeren wij je bij met de 7 beste presentatietips. Deze tips helpen je om jouw presentaties naar een hoger niveau te tillen. We weten allemaal dat je je goed moet voorbereiden voor een presentatie. Maar wat zijn nu tips waar je ook echt wat aan hebt?
1. Vertrouw op een goede afloop
Een goede presentatie valt of staat met het geloof in jezelf en je boodschap. Als je zelf niet in je verhaal gelooft, hoe ga je er dan voor zorgen dat je publiek het wel doet? Heb je hier moeite mee, vraag dan een vriend of collega naar jouw sterke punten. Schrijf deze op een post-it en plak die op je spiegel. Herhaal voor jezelf zeker twee keer per dag deze goede punten terwijl je jezelf in de spiegel aankijkt.
2. Begin met een indrukwekkende opening
In de eerste twee tot drie seconden zul jij je publiek moeten aantonen dat jij de moeite waard bent om naar te luisteren. Start bijvoorbeeld met een energizer. Energizers zijn oefeningen om (weer) energie te krijgen. Of begin je presentatie met een verhaal, een anekdote of een metafoor. Veel presentaties beginnen met een scala aan informatie over de spreker zelf, wie hij is, wat hij doet, wat hij bereikt heeft etc.
3. Toon je passie
Het onderwerp van jouw presentatie is niet leuk of interessant… het is geweldig! Durf gepassioneerd te zijn over je presentatie. Enthousiasme werkt nu eenmaal aanstekelijk: als jij je enthousiasme laat zien, zal je publiek daar op reageren. Wees dus eerlijk en oprecht en vertel waarom het onderwerp belangrijk voor je is.
4. Lach en maak oogcontact
De meeste mensen weten dat oogcontact en een open uitstraling belangrijk zijn tijdens een presentatie. Toch blijft het voor velen een uitdaging om dit ook echt te doen. Probeer er toch echt op te letten, want wanneer je lacht en je publiek aankijkt vergroot je je geloofwaardigheid. Ook helpt het tegen de zenuwen wanneer je ziet dat je met mensen praat in plaats van voor een anonieme (en daardoor soms intimiderende) groep.
5. Koppel je kennis
Zorg ervoor dat je presentatie een logische volgorde heeft, maak duidelijk waar je naar toewerkt en speel in op de voorkennis van het publiek. (“Wat stellen jullie je voor bij x?”, of: “Hoe zouden jullie dit plaatje interpreteren?”) Hierdoor koppel je de kennis die jij wilt overdragen op het juiste niveau aan het publiek. Dit maakt het voor jouw publiek gemakkelijker de informatie op te nemen en weer terug te halen.
6. Zorg voor verschillende werkvormen
Het is bij een presentatie belangrijk om het publiek op verschillende manieren te prikkelen. Hierbij kun je denken aan het toevoegen van een filmpje, maar ook aan het stellen van de juiste open vragen aan het publiek. Het uitdelen van een simpele opdracht kan de stof verduidelijken en interessanter maken.
7. Breng je presentatie als een verhaal
Een anekdote trekt de aandacht en zorgt ervoor dat mensen opletten en geboeid blijven. Een goede anekdote, die jouw presentatie ondersteunt, zorgt ervoor dat je publiek de boodschap beter en langer onthoudt. Zoals al eerder aan bod kwam is het een goed idee om je presentatie te beginnen met een anekdote. Maar nog beter is het om je hele te presentatie te brengen als een verhaal. Een verhaal waar je losse onderdelen aan kunt koppelen. Bedenk vooraf welk verhaal je wilt vertellen en laat dit het uitgangspunt zijn voor je presentatie.