Reacties op: Wanneer overschrijd je een morele marketinggrens? https://bijgespijkerd.nl/social-media/wanneer-overschrijd-je-een-morele-marketinggrens Timmeren aan online marketing & nieuwe media Mon, 26 Aug 2019 09:55:21 +0000 hourly 1 Door: Kevin Rommen https://bijgespijkerd.nl/social-media/wanneer-overschrijd-je-een-morele-marketinggrens#comment-37448 Fri, 09 Mar 2012 09:06:35 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=16294#comment-37448 Een contradictio in terminus, die moest ik even opzoeken. Desondanks hiermee raak je precies de snaar van de problematiek, en ik denk dat dit juist dat deze grens mee aan het vervagen is. Een advertorial was de eerste stap hierin omdat de consument zich niet gemakkelijk meer laat beïnvloeden. De editorial is de opvolger en in mijn ogen ook bewuste manipulatie.

Buzzer, hoewel ik het nog niet kende en de website even heb gescreend, is een moeilijk verhaal. We weten immers niet waar dat de grens ligt. Er is hier inderdaad geen sprake van financieel kapitaal, maar wel degelijk kapitaal dat uitgewisseld wordt. Toch vind ik het geen één-op-één vergelijk met een editorial of het betaald verspreiden van social media berichten. Er wordt namelijk van je gevraagd of je een mening wil vormen en deze met buzzer wil communiceren in ruil voor het gebruik. Ik haal er niet uit dat je perse je mening in je netwerk moet buzzen, en met name wordt ook niet de inhoud van je mening bepaald. Kortom het kan ook een negatief bericht zijn.

Ik denk inderdaad het dat gereguleerd moet worden en wel op een tweetal niveaus. Enerzijds zijn dit zaken die in mijn ogen bij een reclamecode horen, en anderzijds moet het ook als ethiek bij de mensuitgever liggen. Toch sluit dit in mijn ogen niet uit dat merken en bureaus hier ook een standpunt in moeten nemen. Dit kan verschillende redenen hebben zoals het beschermen van de klant zijn imago, maar zeker ook intrinsieke redenen zoals o.a. authentiek zijn. Juist het krijgen van aandacht omdat je het verdient stimuleert bedrijven producten en diensten te creëren die daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben. Dit vind ik zelfs de belangrijkste reden.

Als consument vind ik het inderdaad not done, en als marketeer ben ik overigens niet vaak tegen mijn principes ingegaan. Tenminste niet waar ik bewust van ben. Dat maakt het direct een stuk complexer omdat je zoekt naar een oplossing waarbij de neuzen van een consument en merk in dezelfde richting staan.

]]>
Door: Sjoerd https://bijgespijkerd.nl/social-media/wanneer-overschrijd-je-een-morele-marketinggrens#comment-37350 Tue, 06 Mar 2012 10:03:56 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=16294#comment-37350 Betalen voor earned media (of aandacht zoals ik het liever noem) is wat mij betreft een contradictio in terminus. Eigenlijk praat je over paid media. Waarmee als het meezit earned attention wordt bereikt. Het grijze gebied zit wat mij betreft vooral in het editorial of advertorial stuk. Advertorial maakt duidelijk dat het om paid media gaat, editorial haalt die herkenning weg. En toch zie je veel vaker (of eigenlijk zie je dat niet) dat redactionele stukken betaald zijn. De opkomst van influential marketing. Is Buzzer niet ook een vorm van paid earned attention. Niet in geld, maar in het testen van nieuwe produkten. Dat maakt de discussie alleen maar moeilijker. Je vraag of je het moet reguleren of niet is een mooie. Want wie houd je tegen als je een influential betaalt om aandacht te geven. Misschien belangrijker: wil je het zelf doen als influential of consument. Ben je zelf zo authentiek om op betaalde wijze een post te delen, tweet te plaatsen, blogpost te publiceren? Zit die ethiek niet bij de ‘mensuitgever’ zelf? Jij zegt het zelf. Als consument vind je het not done, als marketeer ben je vaak tegen je eigen principes in aan het gaan. Ik loop ook tegen die strijd aan. Het is mij ook wel eens aangeboden en ik heb daar nee op gezegd. Ik let er ook op of ik dingen in eerste instantie interessant vind om te delen. Dan blijft de vraag of als er een merk komt met een grote bak met geld, ik nog steeds zo principieel ben. Ik zou dat graag ontdekken, alleen zal dat mijn bereik niet zo snel bereiken 😉 Het zou een mooie zijn om aan dit soort influencers te vragen. Misschien dat zij ook meelezen. De ethische discussie zit dus wat mij betreft meer bij de ‘uitgever’ zelf. Wat niet uitsluit dat merken en bureaus hier ook een standpunt op in kunnen nemen. Quick & dirty kan, ben ik met je eens, nooit een reden zijn. Wat mij betreft, soms doe ik het wel, soms niet.

]]>