Reacties op: Openheid als marketingstrategie https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie Timmeren aan online marketing & nieuwe media Tue, 17 Feb 2009 14:11:37 +0000 hourly 1 Door: Lorenz van Gool https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie#comment-379 Tue, 17 Feb 2009 14:11:37 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=1667#comment-379 Bedankt voor je reacties Edial!
Hoewel je inderdaad gelijk hebt met die voorbeelden (leuk ook), was mijn inslag meer dat ik het rendement van bedrijven die open gaan werken nog niet hoog vind. Daarbij plaatste ik het tegenover bedrijven die webapplicaties maken op internet. Na jouw reactie zou ik het willen aanpassen op “technologie”; hierbij zijn er toch wel genoeg enthousiastelingen die knutselen aan technologie, zoals bij de auto die je noemt, maar bijvoorbeeld ook “homebrew” games en apps die gemaakt worden voor de Nintendo DS. Je hebt dus ook helemaal gelijk als je dan zegt dat technische bedrijven hun code moeten opengooien voordat het bijvoorbeeld gekraakt wordt.
Maar wat ik gewoon jammer vind aan Jarvis’ idee, is dat “any company” zoals Google te werk zou moeten gaan. In technologie werkt het dus, maar dan houdt het naar mijn mening op.

]]>
Door: Edial Dekker https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie#comment-378 Tue, 17 Feb 2009 10:33:52 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=1667#comment-378 Oops, ik was nog vergeten naar de open source auto te linken (die erg succesvol is en al een tijd bestaat) http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article410368.ece/Natuurbeschermers_en_TUs_onthullen_wiki-wagen

]]>
Door: Edial Dekker https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie#comment-383 Tue, 17 Feb 2009 10:09:25 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=1667#comment-383 Dank voor artikel, ik heb wel wat aan- en opmerkingen over je stukje;

-Jeff Jarvis heeft het vooral de innovatie van Google en hoe dat werkt in een open markt. Dat betekent echter niet dat Google zelf het voorbeeld van open is; en dat hoeft ook niet. Google is zelfs op heel veel vlakken erg gesloten, meer dan logisch natuurlijk als het over zoeken gaat… En om Google als een open source platform te zien – dat gaat natuurlijk veel te ver.

-Je voorbeeld van de xbox is juist een voorbeeld van waarom open source hardware wel werkt, namelijk om de volgende reden: je kunt hardware niet meer ‘gesloten’ maken. Als Microsoft inderdaad niet een patch maakt of de hardware restricties maakt, dan gaan gebruikers dmv backward engineering dit wel zelf maken. Hier zijn heel veel voorbeelden van (iPhone, PS, xbox, noem maar op).

-Dat open source hardware (nog) niet werkt is simpelweg niet waar. In de Wired staan vaak artikelen over succesvolle, open source, hardware, kijk ook hier eens (http://www.wired.com/techbiz/startups/magazine/16-11/ff_openmanufacturing // ook in de comments staan veel voorbeelden). Je zou zelfs kunnen zeggen dat bijna alle hardware vroeg of laat ‘open source’ wordt door de invloed van alle Chinese bedrijven die dagelijks elektronica kraken om het (goedkoper) na te maken.

]]>
Door: Lorenz van Gool https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie#comment-382 Tue, 17 Feb 2009 09:05:11 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=1667#comment-382 Bedankt Vincent en Patrick!
@Marco: interessant punt dat je stelt; juist ergens anders beginnen om co-creatie en crowdsourcing te bewerkstelligen. Zie je co-creatie en crowdsourcing dan niet als middel maar als doel op zich?

]]>
Door: Marco van Hurne https://bijgespijkerd.nl/online-branding/openheid-als-marketingstrategie#comment-381 Mon, 16 Feb 2009 22:06:50 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=1667#comment-381 Openheid geven is de enige manier waarop we nu zaken kunnen doen. Vroeger trokken we muurtjes op tussen onszelf (de binnenkant) en de buitenwereld. Er was een verschil in imago en identiteit, tussen feitelijke product specs en klantperceptie; tussen wij en zij zeg maar. Maar dankzij het internet is de wereld een stuk transparanter geworden. Ik geloof in organisaties die open durven zijn. Inside-out communicatie zeg maar. En dat begint met het vertellen wat je salaris is aan elkaar. En dat eindigt met co-creation en crowd-sourcing.

]]>