Reacties op: Van toen, voor nu: Durkheim (2) https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/van-toen-voor-nu-durkheim-2 Timmeren aan online marketing & nieuwe media Mon, 07 Feb 2011 11:39:40 +0000 hourly 1 Door: Gyurka Jansen https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/van-toen-voor-nu-durkheim-2#comment-17075 Tue, 25 Jan 2011 11:32:12 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=12545#comment-17075 Ja Bram, ik denk dat je dat grofweg wel zo kunt stellen. Bij die eerste kun je wellicht nog een nuancering aanbrengen in technische functionaliteit en de verdere opzet en layout van het netwerk. En bij die laatste kun je natuurlijk theoretisch oneindig doorgaan: invloed van de acties die onder invloed van… etc.

Daaromheen heb je dan nog de “schil” van echt externe factoren, of je dat nu als ‘buurnetwerken’ of een soort ‘supernetwerk’ wilt duiden. Ik denk dat je na deze drie artikelen al kunt zeggen dat een van de thema’s is dat je naast directe beïnvloeding ook moet kijken naar de sociale structuur in je community.

Dit is minder grijpbaar, maar wel te sturen. Zoals je hier ziet zijn de sociale structuren op hun beurt weer gevormd door andere invloeden. Het ‘feit’ zelfmoordratio wordt beïnvloed door de sociale structuur van een bepaalde cohesie. In dit voorbeeld zou je kunnen zeggen dat wanneer Protestanten meer aandacht zouden gaan besteden aan familiebanden dat de zelfmoordradio dus zal verbeteren. Het betreft hier niet echt keiharde cijfers, de bekende vraag “Wat is eigenlijk de ROI van social media?” vind hier denk ik mede haar oorsprong in.

Ik ben overigens van mening dat het bij dergelijke complexere verbanden goed is mensen in een organisatie te hebben die deze op twee manieren ‘begrijpen’. Ten eerste bekend zijn met dergelijke structuren, en deze eventueel te kunnen onderzoeken. Ten tweede is een bepaalde mate van feeling met de structuren, intuïtie, noodzakelijk. Noem het een ‘expert opinion’, maar iemand die vanuit welke rol dan ook direct voeling heeft met welke groepen er (zijn) ontstaan heeft een enorm voordeel. Al is het maar om sneller een keuze te kunnen maken welke groep wanneer benaderd moet worden.

]]>
Door: Bram Koster https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/van-toen-voor-nu-durkheim-2#comment-17053 Mon, 24 Jan 2011 23:42:49 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=12545#comment-17053 Hoi Gyurka, erg mooie post weer.

Als ik het goed begrijp, kun je dus al (minimaal) drie verschillende niveaus van invloed vinden in een community:

1) persuasion (invloed door de functionaliteit van het -online- netwerk;
2) persoonlijke beïnvloeding (mensen die bewust of onbewust directe invloed hebben op jouw handelen);
3) sociale structuur, de cultuur die ontstaat uit de interactie van de gehele community.

Klopt dat een beetje? Of mis ik er bijv. nog een aantal (vast wel).

Vraagje in dit verband (toepasselijk, zo op, of eigenlijk net na, de dag van de Community Manager): is die sociale structuur te sturen, volgens jou? Of is het een minder grijpbaar fenomeen dat puur ontstaat door hoe de groepsleden interacteren?

]]>