Reacties op: Social media voor lerende organisaties https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties Timmeren aan online marketing & nieuwe media Fri, 04 Jun 2010 09:11:30 +0000 hourly 1 Door: Ha Vo (@SimplyH op Twitter) https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties#comment-10676 Fri, 04 Jun 2010 09:11:30 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=10636#comment-10676 @Frans Volgens mij hebben we het hier eerder over gehad 🙂 in een andere post van Peter.

Ik blijf benieuwd naar je systeem en hoe je het informele netwerk een bijdrage laat leveren.

Social media is veelal het informele netwerk en kan een bijdrage leveren om de beleving van een training en deelnemers aanzienlijk te verhogen. Gebruik hierbij social media die al de comfortzone van gebruikers zijn. Je stap naar de iPad is top, dat wordt zeker een comfortzone.

Groeten,

Ha

]]>
Door: Peter van Loevezijn https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties#comment-10673 Fri, 04 Jun 2010 07:29:01 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=10636#comment-10673 @Frans,

Dank je voor je uitgebreide reactie in de vorm van jouw stellingen. Een paar opmerkingen naar aanleiding van deze stellingen. Allereerst hebben we een definitieverwarring. Met social media en leren bedoel ik niet direct leren van je sociale netwerk. Het gaat erom dat je de social media tools inzet. Dat geef je verderop in je stellingen ook aan. Of het dan beperkt is, dat vraag ik me af.

Ten tweede geef je aan het begin aan dat leren voor een groot deel informeel verloopt. Mee eens. Ook ben ik met je eens dat social media op zich geen leeromgeving zijn. Maar waarom kun je een leeromgeving niet inrichten met social media (zie Elements for constructing social learning environments van Jane Hart). Je maakt juist gebruik van wat er is en voor veel mensen bekende tools zijn, in plaats van weer iets nieuws te ontwikkelen? Neemt niet weg dat ik erg nieuwsgierig ben naar wat jullie aan het ontwikkelen zijn.

]]>
Door: Frans Maassen (EducatieNET) https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties#comment-10668 Thu, 03 Jun 2010 21:46:25 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=10636#comment-10668 hmmmm….

een woordje is weggevallen in de een na laatste zin… daar schreef ik EMBED’en, maar met haken waardoor deze tool meende dat ik geniale HTML aan het schrijven was 🙂

]]>
Door: Frans Maassen (EducatieNET) https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties#comment-10667 Thu, 03 Jun 2010 21:44:25 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=10636#comment-10667 Mijn stellingen:
Leren vindt voor meer dan 80% informeel (en dus niet cursorisch) plaats. Informeel leren vindt alleen plaats binnen je eigen netwerk, wat daarbuiten gebeurt, daar heb je geen weet van, totdat het binnen de invloedssfeer van je netwerk komt.
Persoonlijke groei is dus beperkt tot de omvang van je sociale netwerk. Je sociale netwerk kan niet eindeloos groeien (want je hebt maar beperkte tijd tot je beschikking). Omdat social media tools voor leren een overhead van 95% minimaal introduceert (5% zijn de pareltjes, de rest is ruis en gebabbel) is je netwerk dus maar zeer beperkt. Dus zijn social media tools niet bij uitstek geschikt voor leren – ze kunnen er tot op beperkte hoogte wel voor ingezet worden, maar het blijft behelpen.

Een LMS met daaraan geplakt een social media tool (bijv. Moodle met ELLG) is een LMS en een social media tool. Dat tezamen maakt geen leeromgeving.

Een social media tool is geen leeromgeving. Het is een hulpmiddel geschikt om (beperkt) kennis te delen, maar niet gestructureerd, niet geordend en zonder automatische taxonomie.
Een omgeving voor (informeel) leren en kennisdelen hoort daar speciaal voor ontworpen te zijn en zit in het hart van het LMS en is daarmee nauw verwezen. En zo’n omgeving impliceert automatische taxonomie, automatische profielherkenning, automatisch filteren van relevante berichten, eigen database met daarin eigen opslag van rijke media (bestanden, afbeeldingen, video) en de mogelijkheid om van alles en nog wat van buitenaf te en.

Bestaat zo’n leeromgeving wel? Ja, die bestaat… en binnenkort draait ie zelfs op de iPad 🙂

]]>
Door: Peter van Loevezijn https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/social-media-voor-lerende-organisaties#comment-10656 Thu, 03 Jun 2010 08:15:31 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=10636#comment-10656 Ha,

Dank je voor je uitgebreide reactie. Ik ben het helemaal met je eens dat hier een kans ligt waar we juist met verschillende expertises samen, social media experts en opleidingsexperts, een toegevoegde waarde kunnen leveren vanuit een echte visie. En ja, trial and error hoort daarbij. Maar laten we gewoon beginnen.

]]>