Reacties op: Netneutraliteit: ideologie vs. commercie (2) https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/netneutraliteit-ideologie-vs-commercie-2 Timmeren aan online marketing & nieuwe media Tue, 08 Feb 2011 15:00:04 +0000 hourly 1 Door: Thomas van Manen https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/netneutraliteit-ideologie-vs-commercie-2#comment-17642 Tue, 08 Feb 2011 15:00:04 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=12723#comment-17642 Hoi Gert,

Ik ben het met je eens dat een marktwerking op basis van gebruik niet onredelijk is. Het probleem is echter dat netneutraliteit niet strikt als een economisch geladen begrip kan worden benaderd.

Hiervoor is het te nauw verbonden met vrijheid van informatievergaring en het web als bijdrage aan een maatschappelijk debat. Ik ga hier in een nieuw artikel, dat donderdag online komt, verder op in.

Wie dan wel voor de kosten op moet draaien? Dat is een goede vraag. Ik denk zelf dat de markt dit vanzelf oplost. Enerzijds door innovatie van het netwerk anderzijds doordat andere technologien via het internet zullen gaan.

Rekeningen voor televisie en een vaste telefoonlijn zullen verdwijnen. Deze kosten worden doorberekend op de internetrekening en zo zullen providers in de toekomst een stuk meer geld gaan vangen. Dit creëert ook meer draagvlak bij consumenten om meer voor internet te betalen, de kosten worden elders minder.

Ik raad je aan het artikel van donderdag te lezen. Dan is hopelijk duidelijk dat netneutraliteit meer is dan gelijke bits en een vorm van marktwerking.

]]>
Door: gert https://bijgespijkerd.nl/bijgespijkerd/netneutraliteit-ideologie-vs-commercie-2#comment-17640 Tue, 08 Feb 2011 13:17:51 +0000 http://bijgespijkerd.nl/?p=12723#comment-17640 Hi Thomas,
interessant artikel. ik ben het eens met je pleidooi voor het netneutraal houden van het web. er blijft bij mij echter 1 vraag in de lucht hangen. ik heb geen flauw idee hoe de financiering van het web nu geregeld is, verdient er iemand sowieso iets aan de infrastructuur zelf?, maar het klinkt niet onlogisch dat het steeds zwaardere gebruik van het net geld kost. rest de vraag: wie moet het dan wel betalen?
je zou haast gaan denken aan een overheid, maar welke dan? de Verenigde Naties wellicht?
groet,
Gert

]]>